Search This Blog

Loading...

Wednesday, January 26, 2011

Bedtime Stories

Would you like to listen to the bedtime stories??? Sure, why not??? So, mlm td when I was bf Nana, I heard Aqil asked “papa, nak citer cat and dog”. Papa said ok but promise after that you’ll go to sleep. So papa pun start bercerita and the story goes like this” Satu hari cat dgn dog pegi jln2. Tba2 ari hujan, cat dgn dog pun blk umah. Habis citer dah tdo!!!”. Aku pun apa lg tergelak la terbahak2…..pendek,ringkas dan padat cerita nyer…and that was a very quick and the shortest bedtime story I ever heard…. So funny. But again appreciate the effort la papa…
Walaupun penat and sgt2 ngantuk still lg boleh bercerita. And for sure la Aqil tak tdo lg sbb tak sempat nak layan nagntuk citer dah abis!!! Hahaha… Tp takper tiap2 mlm pun papa akan story lg tp citer dia mesti pasal cat and dog. Aku mmg jarang la nak bercerita because normally I will fall asleep while bf Nana and sometime I slept before her.
That’s one way to prove to your kids that you can be the best parent for them. Walaupun penat bekerja satu hari, tp bila blk terpaksa jugak layan kerenah dia org. Marah mmg akan tetap kena marah…mulut tu bising tp buat la jugak. Kadang2 tu nak mkn McD la… Kena la singgah mengenangkan anak2 nak mkn walaupun mata ni sebenarnyer dah tak boleh nak bukak, bdn ni dah tak terbawak rasa nyer…tp tu la drpd dgr dia org melalak dan merengek buat sakit telinga baik la singgah. Tp tu la kan nama pun budak bila kita dah order mkn tu, mkn nyer tak byk mana pun main yg lebih. Last2 aku jugak yg menghabiskan makanan dia org..camner mak nak diet noks?
So, lepas ni better aku pikirkan bedtime stories for my kids and tell papa about it. Dia boleh tlg ceritakan kat budak2 tu… Takde la cerita nyer asyik hujan jer tiap2 ari..hahaha….Masa kecik2 dulu byk gak dgr cerita2 dongeng ni tp skrg ni byk yg dah lupa… Cerita yg tgk wayang ari tu ingat la . Aku rasa masa aku kecik2 dulu bapak aku takde pun cerita apa2 sblm tdo. Ye la bapak aku tu punya la garang dulu mana berani mintak nak citer. Tak pasal2 kena penampo aku…Tp tu la apa yg mak bapak kita tak dpt nak buat dulu kita cuba la buat kat anak2 kita kalo benda tu mendatangkan sesuatu yg positif pd dia org….Nothing to lose, right? Just a nice and sweet bedtime stories will give them a sweet dreams and hope they will wake up in the morning with a smile on their faces. Insya Allah….

Tuesday, January 25, 2011

Cerita di Pagi Hari

Aqil demam since yesterday. Alhamdulillah mlm td tdo tak meragam. Aku dah bgn pg td baru dia merengek nak susu. Nana pun tak bgn menyusu, penat sgt agak nyer tgk kita org ber’Kinect”. Pg td on the way nak hantar budak2 umah mak aku, Aqil ckp nak mkn roti canai. Ye la anak tgh demam kena la ikut kehendak dia sian plak…and definitely I’ll be late to the office. Ainin pulak nak nasi lemak. So, singgah la bli nasi lemak and roti canai kat blkg umah mak aku tu. Sampai umah nenek depa, Nana dah siap duduk nak mkn nasi lemak. So, aku asingkan la nasi dia dlm pinggan and of course dia mengamuk sbb dia nak mkn dlm bungkusan tu jugak. So, bila dah bg kat dia, dia siap ckp “ nak yor (telur)”. Aduhh takde la plak telur dlm nasi lemak ni… Nowdays punya nasi lemak, kalo bli lauk macam ayam ker, rendang ker telur rebus is not included. Telur rebus tu hanya untuk nasi lemak biasa jer…. Mmg nak untung betul dia org ni! Back to Nana…dia pun mengamuk la bila aku ckp takde telur… So, nenek dia pun terpaksa la goreng telur sbb cucu nak mkn, kan? And aku pun cpt la cabut kuar sbb mmg aku mmg dah lmbt nak pegi keje…
Pg2 ni mmg banyak betul cabaran untuk pergi ke tempat kerja yg jauh nyer lebih kurang 30km itu….Dulu masa Ainin sekolah pg, boleh di katakana tiap2 pg dia akan menangis start dr aku kejut dia bgn tdo, mandi, sampaila pakaikan baju sekolah….menangis all the way!!! Mmg hilang sabar di buat nyer…Skrg ni dah sekolah ptg, aman la sikit and senang la plak kejut dia pg2….Next yr standard 1 sekolah pg tak tau la camner….Aqil confirm aku hantar tadika on the evening session. Kalo dua2 bgn pg pastu bergotong-royong menangis and merengek tak nak g sekolah mmg jd Hulk la aku pg2 tu…..silap2 aku pun EL atau admit terus because of high blood pressure. Thinking of Aqil going to school…kecik sgt rasa nyer dia tu…macam takde saiz uniform jer utk dia. Size S pun belum tentu muat. He’ll be 4 by end of this year, So, next year boleh la g tadika tp macam tak ready je dia tu… And risau jugak because he has some kind of problem which is he gets to fall easily. Dia main sorang2 pun boleh jatuh berdarah…And he’s so small macam takut budak kat sekolah nanti tak nampak dia…But he’s a smart kid  Whatever it is I’m only pray and hope for the best!

Monday, January 24, 2011

Lupa la plak!!!!

What can I say??? Sorry la kakak, mama sgt2 terlupa…. Pagi ni bila sampai jer umah mak aku nak hantar2 budak2 tu, mak aku tanya “baju sekolah Ainin tak bawak ker?” Bibik” baju sekolah ada di sini”. Mak aku “ tudung mana? “. Bibik “ Iya….tudung terlupa”.Aduh bibik ni ntah apa dia ingat ????? But sure I can’t blame her alone…Aku sendiri pun mmg sgt2 terlupa!!! Pastu aku duk terpikir camner la nanti kalo Ainin dah std 1. Semuanyer aku kena sediakan before she gets to school the next morning. Every night I have to check her schedule for the next day, her homework, her duit belanja… Have to make sure of everything. Larat ker aku nak buat semua tu??? Skrg ni sampai umah jer terus mandi, solat and then get ready to sleep. Tu belum lg kalo dia mintak sediakan bekal ker.. Ye la takan hari2 nak mkn kantin jer? Takpun nenek dia la yg jd mangsa nanti…hehehe
Apa2 pun kalo Ainin dah start sekolah nanti dah takleh la nak blk mlm2 on Sunday night tu… Yg lg afdal nyer takyah kuar umah langsung. Kalo dah start p berjalan, budak2 tu bukan nyer tau sekejap. Tahan tak tido satu hari…
Skrg ni tgh tak sabar nak tunggu dapur siap…Tangan ni dah gatal nak memasak..Dah lebih kurang sebulan makan kat luar sampai dah tak tau nak mkn apa!!! Mamak, tomyam, mamak blk….boring sungguh… Umah pun dah macam tongkang pecah. Barang longgok jer kat hall depan tu….Sakit betul mata ni, tp ye la nak wat camner???? Mana lg nak letak??? Kat atas pun bilik blkg tu dah sesak dah…Barang pulak makin lama makin bertambah!!! Bila membeli tu tak hengat, tak pikit plak nak letak katner…bila dah sampai umah baru duk termenung….mana la aku nak sumbat benda2 ni??? Tu la nye tak pernah yg cukup!!!! 

Thursday, January 13, 2011

Manusia yg tak tau di untung!

Never ending story when you talk about this kind of people!!! Indon Maid... kenapa dia org ni mmg tak tau nak bersyukur???? Tak tau bezakan halal haram... Dah ada suami pun boleh lg buat hubungan sulit!!!! Aku tak kisah sgt pun dgn hal2 personal dia org ni tp bila dah kaitkan dgn aku dan family aku..mmg aku naik angin!!! Kita amik dia keje, kita bg dia mkn dgn harapan dia dpt tolong ringan kan beban kita tp menyusahkan kita lg ada...Mula2 dtg buat muka seposen ckp nak keje, bila dah mula rasa senang, mula la lupa diri, lupa asal usul...
This is all started when she met a guy, fall in love (konon nyer....) which she thought will be her happily ever after!!! Pleeeaseee...get real. Kau dah ada suami, dah ada anak and dtg sini nak cari rezeki tp bila ada jer jantan lain yg ayat lebih kurang ko dah lupa asal usul ko!!! Mmg tak selamat la ko dunia akhirat!
Baru sebulan keje ngan aku ko dah buat hal camni...Agak nyer kalo dia keje lg 2, 3 bulan, tau2 esok buncit jer perut dia...Lg satu masalah...Rasa nyer boleh sakit jantung kalo dpt maid camni lagi....
Cakap dah memang la putar-belit...kat org ni ckp lain kat kita cerita lain....tp y pasti nyer dlm cerita yg di rka tu dia la yg jd mangsa... So, sesaper yg dgr citer dia mmg akan rasa kesian la mcm dlm citer2 sinetron tu....Mmg sadis abis!!!
Ya Allah...sakit hati ni mmg Tuhan jer yg tau...tak hilang lg sampai ari ni...Jangan sampai aku jumpa ko lg!! Menyampah sgt aku tgk muka ko..nasib baik aku tak mengandung skrg...
I just hope you'll be live in a miserable life because you deserve that!!! Sesuai sgt utk org yg tak tau bersyukur dan berterima kasih mcm ko!

Sunday, January 9, 2011

Menjadi ibu, isteri dan pekerja sepenuh masa

Tak terlambat rasanyer lg nak wish Happy New Year to all my frens and family...Bila dah tahun baru ni kalau bleh sumer nak baru. Start with the new me!!! Resolution? Honestly no idea...But one thing in my mind is to be a better wife and the best mother. Its like my whole life resolution. Boleh ker?? Ye la kadang2 tu bila dah penat, semua nyer salah...Anak merengek mmg la kena cubit, Mr.Gaban mintak buatkan air pun rasa nyer macam susah sgt2.... Tp tu la bila pk2 blk it's not fair for them... Bila kita blk keje tu harap2 sgt budak2 dlm keadaan yg amat mengantuk...heheheeh ye la boleh la relek sikit tp bila tgk muka dia org time tdo kesian plak...dah la satu ari tinggal kan dia org ngan nenek and bibik, pastu kita lak takde masa nak layan dia org...Abis nak wat camner? Nak benti keje belum masa nyer lg...So, buat la mana yg termampu..and along the way seriously need help from Mr.Gaban. Kalo kita sorang yg buat sumer pengsan la....
Skrg ni dah ada bibik, alhamdulillah semua kerja rumah dia yg buat. But still in learning process and it's tiring. Tiap2 ari kena remind and kena ckp apa nak buat. Compare to my previous maid sekali ckp jer dia tau nak buat apa... Letih jugak...Tp nak wat camner???? Bila takde kita yg penat, bila ada kita pun penat jugak. Tu belum cerita lg pasal perangai2 dia yg lain...Her attitude and all that...Aiyooo fening!!!!
I think that's all it for now... Nak kena upload gamba kat facebook lak..
so, until the next post!!! Chow